22. mars – Verdens vanndag

I dag, 22. Mars, markerer vi verdens vanndag. Dagen har blitt markert årlig siden FNs konferanse om miljø og utvikling i Rio i 1992, for å sette fokus på hvor viktig vann og tilgangen til rent vann er for helse, utdanning og livskvalitet. 

I FNs bærekraftsmål forplikter verdens land til å sikre at alle har tilgang til rent drikkevann innen 2030. Det er fortsatt en del som skal til for å nå dette målet, da tall fra Verdens Helseorganisasjon viser at hele 2 milliarder mennesker i verden fortsatt ikke har umiddelbar tilgang til trygge (og rene) drikkevannskilder. For å kunne nå målet om rent vann til alle må vi både beskytte og øke kunnskapen om vannressursene i verden. 

Noen tall å merke seg: 

  • Minst 2 milliarder mennesker ser seg nødt å ta i bruk drikkevann som er forurenset (blant annet av avføring). Dette utgjør stor fare for sykdommer som diare og kolera. Det er estimert at rundt en halv million mennesker dør fra sykdommer som diare hvert år. Videre er vann forurenset av kjemikalier og mikroplast et økende problem. 
  • Over 2 milliarder mennesker bor i land som har svært begrensede vannressurser, og klimaendringer og befolkningsvekst er forventet å redusere tilgangen til vann ytterligere dersom en ikke gjør omfattende tiltak. 

Tall fra Verdens Helseorganisasjon (who.int)

Hva kan du gjøre? 

  • Velg produkter som minimerer bruk av vann under produksjon. 
  • Velg produkter som minimerer utslipp under produksjon
  • Velg produkter som benytter resirkulerte materialer 
  • Støtt organisasjoner som arbeider for å sikre tilgang til rent vann til alle. 

Hos oss kan du velge en rekke Impact AWARE produkter, som benytter resirkulerte materialer og garanterer lavt vannforbruk under produksjon. 2% av inntektene fra salg av produkt går direkte til den internasjonale organisasjonen water.org som arbeider for å sikre tilgangen til rent vann og sanitære forhold til også de fattigste. 

 

Her er noen av våre favoritter: 

Impact AWARE handlenett (laget av resirkulert bomull)

Et kjekt og brukervennlig handlenett som du kan få ditt ønskede logotrykk på. Under produksjon av et vanlig bomullsnett brukes det rundt 1200 liter med vann. AWARE resirkulert bomull bruker ikke vann!

Impact glassflaske med bambus lokk

Denne elegante glassflasken med bambuslokk reduserer ditt plastforbruk, samtidig som den hjelper deg å sikre at du får i deg nok vann!

Impact AWARE A5 notatbok (laget av resirkulert plast)

Gi plastflasker et nytt liv med denne kjekke notatboken. Notatboken kan fås med ønsket trykk og kan brukes både privat og i jobbsammenheng. Ved å kjøpe boken reduserer du både avfall i naturen og vannforbruk sammenliknet med tilsvarende produkt. 

Impact caps (laget av resirkulert bomull)

En enkel og behagelig skyggelue som passer for alle, og som kan fås i en rekke farger. Denne femdelte skyggeluen har en buet brem, broderte hull for ventilasjon og metallspenne. Capsen er laget av 100 % resirkulerte materialer og AWARE-spor og sparer miljøet for 387 liter vann, sammenliknet med andre capser laget av bomull (som ikke er resirkulert). 

23″ Impact paraply (laget av resirkulerte materialer) med bambus håndtak

Denne elegante paraplyen er laget ved hjelp av resirkulerte plastflasker, og reduserer både avfall i naturen, samtidig som den reduserer vannforbruk under produksjon sammenliknet med andre paraplyer.