Høsten er tid for gulvmatter

Det er regn og snø i vente. En god gulvmatte ved inngangen øker sikkerheten på arbeidsplassen ved å redusere faren for å skli  Den sparer deg også både tid og penger, da den redusere behovet for hyppig renhold. Videre er matten er et ypperlig sted for å profilere akkurat din bedrift og slagord, eller gi en hyggelig velkomst hilsen til besøkende og ansatte. En annen type matter er avlastningsmatter kan bidra til å redusere sykefravær og øke trivselen på arbeidsplasser hvor ansatte står mye av dagen.  

Her er våre topp tips for hvordan du skal velge gulvmatte tilpasset ditt behov og hvordan du vedlikeholder en gulvmatte. 

1. Velg riktig matte

Det er i hovedsak to typer gulvmatter. Den første typen skal først og fremst forhindre at brukeren sklir og mister fotfestet. Denne typen gulvmatte brukes typisk ved inngangsdører, på dager med regn og snø vil den redusere vannsøl. Mattene reduserer også hvor mye støv og lignende en tar inn i lokalet. Noen slike matter har også en støtdempende effekt, men dette er ikke hovedformålet til matten. Mattene kalles ofte også logo matter, da en kan trykke logo på mattene. 

Krever jobben at ansatte står i lengre perioder, bør du se etter en ergonomisk eller avlastningsmatte. En slik gulvmatte vil hjelpe å stimulere blodsirkulasjonen hos ansatte, da den er designet for å skape små bevegelser i musklene i beina. Bevegelsene gir økt tilførsel av blod og oksygen til musklene, og reduserer slik slitasje og tretthet. En ergonomisk matte på arbeidsplassen kan bidra til å bedre arbeidsmiljøet og redusere sykefraværet.

2. Velg riktig tykkelse 

Levetiden på en matte vil bli påvirket av hvor mye den blir brukt, det vil si at at antall ansatte, antall skift og antall dager det jobbes vil ha effekt. Til vanlig bruk er ikke tykkheten avgjørende for levetiden for matten, men i områder med høy og/eller tung trafikk vil en tykkere matte generelt vare lenger enn en tynnere matte. En tykkere matte vil også være tyngre og derfor bevege seg seg mindre. Vi anbefaler derfor tyngre matter i området med høyere og tyngre trafikk. 

Tykkhet vil også ha effekt på hvor mye matten krymper og bølger. Dersom du må eller ønsker å vaske matten med høye temperaturer bør du velge en matte med tykkere gummi for å holde gulvmatten flat over lang tid. 

En ergonomisk matte bør verken være for myk eller for hard. Er matten for myk vil musklene fokusere på å stabiliserer kroppen, noe som gir kan gi økt tretthet i stedet for motsatt effekt. 

3. Rengjøring av gulvmatter

En matte vil både være mer effektiv og vare lenger, dersom den blir rengjort jevnlig. Hvor ofte du bør rengjøre matten og hvilken metode du bør benytte for å gjøre den ren avhenger av bruk og type matte du velger.

Følg bruksanvisningen for å rengjør matten din optimalt. En teppematte kan for eksempel kunne krympe om den blir vasket med for høy temperatur, selv om den er laget av syntetiske stoffer, noe som kan gjøre at den blir “bølgete/jumpete” over gummien.

Se våre logomatter her

Se våre avlastningsmatter her